De macro-economische situatie
Na de ‘bijna alles rally’ die het laatste kwartaal van 2023 kenmerkte, was de prestatie over verschillende activaklassen gemengd in januari. Sterke groeigegevens, gekoppeld aan tegenstand van sommige centrale bankiers tegen de bescheiden vooruitzichten van de markt voor renteverlagingen, bleken een minder positieve omgeving te zijn voor vastrentende waarden. Segmenten van risico-activa werden daarentegen gestimuleerd omdat economische gegevens de hoop op een ‘zachte landing’ verder voedden. Dit optimisme werd iets getemperd aan het einde van de maand toen de Federal Reserve een minder bescheiden toon aansloeg op haar januari-vergadering.
Groeiaandelen waren een opvallende outperformer, met een rendement van 2,1% gedurende de maand, vergeleken met de relatief zwakke prestatie van hun waarde-tegenhangers, die 0,3% opleverden. Aandelen van ontwikkelde markten stegen met 1,2%, terwijl aandelen van opkomende markten met 4,6% daalden, ondanks de nieuw aangekondigde stimulus van de centrale bank van China.
Gemiddeld genomen leverden Europese indices positieve rendementen op van 2,1% in januari. De ECB hield de rente onveranderd op haar januari-vergadering en herhaalde haar toezeggingen om afhankelijk te blijven van verdere marktgegevens. De index van de aankoopmanagers (PMI) steeg met 0,3 punten naar een voorlopige 47,9 in januari, het hoogste niveau sinds juli. De maatstaf voor de productiesector overtrof de verwachtingen met 1,8 punten, wat suggereert dat de activiteit in de sector een dieptepunt had bereikt in het derde kwartaal.
Belgisch M&A-overzicht
Gedurende de laatste 3 maanden hebben we een lichte verzwakking opgemerkt in de Belgische M&A-activiteit met 53 aankondigingen voor een totale dealwaarde van > €3,0 miljard. Private Equity (PE) is nog steeds actief met 20 (37%) transacties, terwijl grensoverschrijdende investeerders het grootste deel van de dealstroom vertegenwoordigden met 29 (54%) deals. Zoals bij de algemene Europese trend, waren consumenten- en industriële sectoren het meest actief (45% van de deals) en wordt verwacht dat ze een grote bijdrage zullen blijven leveren aan het Belgische transactievolume.